Метод експертної оцінки технічного стану циліндро-поршневої групи автомобільного двигуна після гідроудару - Хрулєв, Олександр Едуардович; Сараєв, Олексій Вікторович; Сараєва, Ірина Юріївна; Khrulev, Alexander; Saraev, Oleksiy; Saraieva, Irina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У роботі досліджується термогазодинамічний процес у циліндрі двигуна внутрішнього згоряння в режимі холодного прокручування при вимірюванні компресії. Для розв'язання виявлених проблем розроблено математичну модель термогазодинамічного процесу в циліндрі при холодному прокручуванні в процесі вимірювання компресії в циліндрі. На відміну від наявних модель покроково описує процеси в циліндрі, враховує реальний характер процесів впуску випуску, витоку повітря через пару деталей і теплообмін зі стінками. За допомогою моделювання знайдено основні закономірності зміни компресії від режимів, характеру пошкодження спо лучених деталей клапанного механізму та циліндро-поршневої групи, включаючи деформацію шатуна при гідроударі від потрапляння рідини в циліндр. За результатами дослідження зробле но висновок, що властивості моделі роблять її застосування ефективним при діагностиці та моніторингу технічного стану двигунів в експлуатації.
Method for expert evaluation of the technical condition of the cylinder-piston group of automotive engines after hydrolock
Keywords: двигун; холодне прокручування; холодний старт; компресія; гідроудар; моделювання; автомобіль; cold start; compression; hydrolock; modeling; cold cranking; 629.3.017; 10.30977/VEIT.2024.25.0.7