Дослідження та розрахунок параметрів силової установки для гусеничної платформи наземного роботизованого комплексу - Цимбал, Дмитро Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи: розробка методики розрахунку та обґрунтування вибору параметрів тягового електропривода і акумуляторної батареї для наземного роботизованого комплексу на гусеничній платформі з урахуванням енергоспоживання, умов експлуатації та вимог до ефективності й автономності руху. Об’єкт роботи: процес функціонування наземного роботизованого комплексу на гусеничній платформі у складі електроприводної силової установки. Предмет роботи: параметри тягового електропривода і акумуляторної батареї, що визначають енергетичні характеристики та ефективність руху гусеничної платформи. У роботі проаналізовано сучасний стан наземних роботизованих комплексів і визначено актуальні задачі для умов бойових дій в Україні. Розраховано необхідну потужність силової установки, обґрунтовано доцільність двомоторної схеми з ланцюговою передачею, обрано тяговий електродвигун і контролер. Проведено розрахунок тягової акумуляторної батареї, визначено її конфігурацію, тип елементів та систему балансування SMART BMS. Також обрано зарядний пристрій і виконано техніко-економічну оцінку проєкту. Результати можуть бути використані під час розробки гусеничних платформ військового й спеціального призначення або прототипів енергоефективних НРК з автономним живленням.
Keywords: роботизований комплекс; гусенична платформа; електродвигун; електропривод; акумуляторна батарея