Фінансова складова інвестиційного забезпечення діяльності фермерських господарств України - Іванченко, В. О.; Ivanchenko, Vitaliy (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті досліджуються та розкриваються основні проблеми інвестиційного забезпечення діяльності фермерських господарств зокрема фінансової складової. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних і практичних аспектів інвестиційного забезпечення фермерських господарств; метою статті є узагальнення теоретичних, методичних і прикладних аспектів проблеми фінансової складової інвестиційного забезпечення фермерських господарств України та розробка науково обґрунтованих пропозицій щодо його покращення. Теоретичною та методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання соціально-економічних явищ і системний підхід до вивчення умов та механізмів організації інвестиційного забезпечення інвестиційної діяльності фермерських господарств, використання яких дало можливість комплексно і глибоко дослідити фінансову складову забезпечення інвестиційної діяльності, також було використано прийоми абстрактно-логічного методу, зокрема індукції та дедукції, аналізу і синтезу, аналогій та зіставлення, формалізації і моделювання. В аналітичних дослідженнях застосовано методи порівняння, елімінування, графічний, складання рядів динаміки і групування. Досліджено, висвітлено та охарактеризовано основні проблеми, які пов’язані із фінансовою складовою інвестиційного забезпечення діяльності фермерських господарств. На основі аналізу кредитування, вексельного обігу та аграрних розписок, лізингу та державного фінансування фермерських господарств України, охарактеризовано основні проблеми інвестиційного забезпечення. Запропоновано, для покращення інвестиційного забезпечення діяльності фермерських господарств потрібно збільшити державну підтримку інвестування аграрного сектору економіки, сприяти залученню міжнародних інвестицій, нарощення прямих експортних поставок продукції на міжнародному ринку, тощо. Вивчено основні проблеми інвестиційного забезпечення діяльності фермерських господарств та окреслено шляхи їх вирішення. Обґрунтовано пропозиції щодо інвестиційного забезпечення діяльності фермерських господарствах. Результати роботи застосовуються в першу чергу в діяльності фермерських господарств, підприємств малого бізнесу та підприємств агропромислового комплексу.
The financial component of investment support of the activity of the Ukrainian farms
Keywords: фермерські господарства; малий бізнес; інвестиційне забезпечення діяльності; інвестиційні ресурси; фінансові ресурси; кредити банків; векселі; аграрні розписки; лізинг; farms; small business; investment support of the activity; investment resources; financial resources; bank loans; bills; agrarian receipts; leasing; 631.115.1