Визначення об’єкту логістики – ключ до її істинного сенсу - Бабайлов, В. К.; Пахомова, Л. В.; Babailov, V. K.; Pakhomova, L. V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В даний час спостерігається тенденція зростання використання логістики у всіх видах діяльності людства. При цьому досягнуті значні успіхи щодо поглиблення її сенсу. Так, було уточнене розуміння 20/80 як методики, яка вперше була відкрита ще у 1897 році Вільфредо Парето. У 2011 році були відкриті дві нових методики логістики 10/70 і 5/50. У 2020 році відкриті ще дві методики логістики: 0/0 і 100/100. А далі на основі існуючих п’яті методик логістики був встановлений основний закон логістики (ОЗЛ), який дозволяє визначити будь-яку методику логістики, яка прийнятна для конкретного підприємства або організації. Але поряд з досягненнями у розумінні логістики одночасно продовжують існувати різноманітні і навіть неточні, а часто й помилкові її трактування. Це негативно впливає на практику підприємництва, менеджменту і виробництва. Тому автори вважають за необхідність зробити постановку відповідної актуальної проблеми – усунення існуючих помилок у визначенні і використанні логістики, шляхом уточнення найважливіших її аспектів. Це й визначило мету даного дослідження, як уточнення основних аспектів логістики. Задачі: спростування помилкових визначень логістики; уточнення основних аспектів логістики; узагальнення отриманих результатів. Результати: проведений аналіз основних помилок у трактуванні логістики; зроблено аргументовано усунення цих помилок шляхом оновлення уявлення таких основних аспектів логістики: об’єкт, як організація методик логістики; мета і роль – прискорення вирішення проблеми за рахунок акцентування уваги тільки на основному; сутність, як частина об’єкту логістики – це тільки діяльність зі обов’язковим використанням особливих методик – методик логістики; зміст, теж як частина об’єкту логістики, включає два елементи: вибір і використання тільки однієї методики логістики, яка найбільш придатна для конкретного підприємства або організації; засоби – особливі методики логістики; результат логістики – отримання особливого, додаткового прибутку, логістичного прибутку, логістичної ренти. Наукова новизна: аргументовано спростована розповсюджена помилкова думка, що логістика може існувати без використання її методик; уточнений її об’єкт, сутність, зміст, мета, особливості методик і ролі; введений новий термін і поняття – «логістична рента». Практична значимість: безсумнівний прогрес у розумінні сенсу логістики підвищить ефективність практики логістичної діяльності будь-яких підприємств і організацій, в тому числі й особливо – закладів вищої освіти.
Defining the object of logistics is the key to its true meaning
Keywords: логістика; об’єкт; сутність; зміст; методики; закони; логістична рента; logistics; object; essence; content; methodices; laws; logistics rent; 656; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.134