Вплив вуглецю на структуру і стійкість до міжкристалітної корозії аустенітних сталей - Шахов, Є. Е.; Shakhov, Е. (Харківський національний автомобільно-дорожній універститет, 2024)
Мета роботи: встановлення гранично допустимого вмісту вуглецю в аустенітних Cr-Ni та Cr-Ni-Mo сталях, який не чинить негативного впливу на стійкість до міжкристалітної корозії (МКК) у сильно окисних і слабо окисних середовищах. Досліджено мікроструктуру і стійкість до МКК сталей 03Х18Н11 (304L) і 03Х17Н14М3 (316L) з вмістом 0,015-0,03 % С після сенсибілізації. Встановлено відсутність виділення карбідів хрому на границях зерен загального типу при вмісті  0,015 % С і на спеціальних границях 3 у теорії ґраток співпадаючих вузлів (СГ3 ГСВ) у всіх досліджуваних сталях. Доведено, що висока стійкість до МКК при випробуванні в киплячій 65 % HNO3 за методом С, ASTM A-262 забезпечується при вмісті С у сталі 03Х18Н11 (304L)  0,025 %, а у сталі 03Х17Н14М3 (316L)  0,015 %; при випробуванні у киплячій 35% H2SO4 за методом Е, ASTM A-262, – в обох сталях допускається 0,030 % С.
Іnflusion of carbon on the structure and stability to intercrystalite coross pipes for austenitic steel
Keywords: аустенітні Cr-Ni та Cr-Ni-Mo сталі; вуглець; мікроструктура; спеціальні границі зерен ГСВ; міжкристалітна корозія; austenitic Cr-Ni and Cr-Ni-Mo steels; carbon; microstructure; special grain boundaries CSL; intergranular corrosion; 620.669