Дослідження процесу відновлення енергії при русі автомобіля. - Бондаренко, Юрій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою роботи є підвищення ефективності використання кінетичної енергії гібридним автомобілем при русі Об'єктом дослідження є процес перетворювання енергії електромеханічними перетворювачами – амортизаторами автомобіля. Предмет дослідження - комплексна система автомобіля з ГСУ. Показано, що існуючи в наступний час недоліки звичайного автомобіля можливо усунуто за рахунок автомобіля з ГСУ змішанного тип, використанням в конструкції підвіски ЕМП-електроамортизаторов і системи управління приводу допоміжного обладнання. Побудована імітаційна модель автомобіля з ГСУ, яка дозволяє встановити взаємозв’язок між механічними і електричними параметрами автомобіля, джерелами енергії (ДВЗ, електродвигуном, генератором і акумуляторною батареєю) і системами управління. Робота ЕМП-амортизатора у складі підвіски автомобіля підтверджує можливість і доцільність отримання електричної енергії при демпфування коливань. Енергія, що отримується з ЕМП-амортизатора, залежить від швидкості руху автомобіля і параметрів нерівності дороги.
Keywords: автомобіль; процес відновлення енергії; електромеханічні перетворювачі-амортизатори; розрахункові схеми; моделювання