Дослідження зміни фізико-хімічних властивостей моторної оливи при експлуатації автомобіля «Ford Focus» - Туркін, Ігор Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об`єкт дослідження – процеси змінювання фізико-хімічних властивостей моторних олив при експлуатації автомобілів. Мета роботи – оцінка властивостей моторної оливи, що дозволяє підвищити ефективність використання автомобілів за рахунок раціонального використання ресурсу моторних олив. Методи дослідження – лабораторні й експлуатаційні випробування із застосуванням апробованих методики, установлених відповідними ТУ і ДСТУ. В кваліфікаційній роботі виконано аналіз методів визначення якості оливи та бракувальних показників, що дозволяють проводити заміну моторної оливи за фактичним станом. Отримані результати зміни густини, температури спалаху у відкритому тиглі та кінематичної в’язкості моторної оливи SAE 5W-30 при експлуатації легкового автомобіля.
Keywords: аналіз методів; бракувальні показники; якість оливи; експеримент; автомобіль; експлуатація