Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті просп. Аерокосмічний - просп. Льва Ландау м. Харків - Кулик, Олексій Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об`єкт дослідження - дорожній рух транспортних засобів на перехресті. Мета роботи - підвищення безпеки руху, пропускної спроможності та зменшення затримок транспортних і пішохідних потоків на регульованому перехресті шляхом аналізу його функціонування, розробки та оцінки декількох альтернативних схем організації руху. Метод дослідження - аналітичний, системний аналіз, натурні спостереження, імітаційне моделювання. Отримані результати: у ході дослідження було розглянуто два варіанти схем організації руху на перехресті проспектів Аерокосмічного та Льва Ландау в м. Харків: 1) схема ромбоподібної розв`язки зі зміною напрямків смуг руху на перехресті; 2) регульоване перехрестя з трифазним роз’їздом, де окрему фазу виділено для лівоповоротних потоків, що моделювалося у програмі PTV Vissim. Запропоновані заходи спрямовані на зниження рівня аварійності, зменшення затримок транспортних засобів та підвищення пропускної спроможності перехрестя. Результати імітації руху транспорту на перехресті з виділенням лівоповоротних потоків в окрему фазу регулювання, цикл якого складається з трьох фаз, свідчать про зменшення часових затримок транспортних засобів в середньому на 13,63 с. Рекомендації по запропоновані схеми можуть розглядатися як альтернативне проєктне рішення при реконструкції даного перехрестя.
Keywords: організація дорожнього руху; моделювання дорожнього руху; світлофорне регулювання; транспортна розв'язка; транспортний потік; перехрестя