Дослідження впливу хімічного складу сортопрокатних валків з пластинчастою формою графіту на їх механічні властивості - Горбань, Сергій Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі об'єкт дослідження – механічні властивості чавунних сортопрокатних валків виконання спхн та вплив на них елементів хімічного складу. мета роботи – вирішення науково-технологічної задачі оперативної оцінки механічних властивостей сортопрокатних чавунних валків виконання спхн на основі застосування математичного моделювання. Метод дослідження – оптична мікроскопія, спектральний аналіз, вимірювання твердості за методом шора, натурні іспити по визначенню механічних властивостей робочої зони бочок валків на глибині до 50 мм. В дипломній роботі виконані дослідження по встановленню впливу хімічного складу на робочу зону бочок валків зі структурою перліту (80-90%), пластинчатого графіту (до 3%) та карбідів (7-20%) на механічні властивості (межу міцності на розрив, згин, ударну в’язкість та твердість). Із використанням експертних оцінок та експериментальних даних побудовані гістограми, що описують вплив кожного з елементів хімічного складу га механічні властивості (C, Si, Mn, P, S, Cr, Ni, Cu). Отримані рівняння дозволяють прогнозувати механічні властивості чавунних валків вищеназваних марок з похибкою, що не перевищує 8% без проведення натурних досліджень, що дасть можливість використовувати ці рівняння для контролю якості валків на підприємстві ПАО «Дніпровський завод прокатних валків».
Keywords: чавунні валки; мікроструктура; робоча зона бочок; механічні властивості; прогнозування