Дослідження інноваційних рішень в інтелектуальних транспортних системах - Думчіков, Дмитро Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження – підвищення ефективності електромобілів за допомогою використання Інтернету транспортних засобів. Об'єкт дослідження – процес дослідження інноваційних рішень та кібербезпеки в інтелектуальних транспортних системах. Предмет дослідження – електромобіль, як кіберфізична система, Інтернет транспортних засобів. Дипломна робота присвячена актуальній тематиці, а саме дослідженню інноваційних рішень та кібербезпеки в інтелектуальних транспортних системах. Визначений передовий досвід, аспекти кібербезпеки та перспективи розвитку інтелектуальних транспортних систем. Проведено дослідження електромобіля як кіберфізичної системи та його підключення до зовнішньої інфраструктури (зарядних станцій, інтелектуальних транспортних систем, електричних мереж, хмарних сервісів тощо). Розглянути проблеми кібербезпеки електромобілів та можливі вектори кібератаки в системі зарядки електромобілів. Досліджений багаторівневий захист для забезпечення кібербезпеки протоколів зв'язку. Проведена розробка прикладів використання Інтернету транспортних засобів як під час стояни електромобілів, так ї під час їх експлуатації. Розглянути питання охорони праці та безпека в надзвичайних ситуаціях. Визначена конкурентоспроможність та оцінка економічної ефективності. Сформульовані висновки.
Keywords: електромобіль; інтелектуальна транспортна система; інтернет транспортних засобів; кібербезпека; кіберфізична система; система керування акумуляторними батареями