Транспортний засіб категорії N3. Розробка головної передачі та аналіз аеродинамічних пристроїв - Козін, Кирило Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – елемент трансмісії, головна передача транспортного засобу категорії N3. Мета проекту – розробка головної передачі та аналіз аеродинамічних пристроїв. Метод дослідження –використання наукових підходів і класичних теорій. Головна передача призначена для збільшення підведеного до неї крутного моменту, перетвореного в коробці передач та передачі його до коліс через диференціал і напіввісі, розташовані, як правило, під прямим кутом до подовжньої осі автомобіля. Зубчасті колеса головної передачі працюють у більше важких умовах, ніж зубчасті колеса коробки передач, тому що вони завжди перебувають під навантаженням при русі автомобіля. З усіх агрегатів автомобіля головна передача є найбільш навантаженою, так як являється кінцевим елементом трансмісії і тому до неї висувають наступні вимоги: - мінімальні розміри по висоті для забезпечення максимально можливого дорожнього просвіту; - можливо більше низький рівень шуму; - загальні технічні вимоги. Результати кваліфікаційної роботи бакалавра можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні елементів трансмісії для нових автомобілів.
Keywords: головна передача; диференціал; зшхд; трансмісія; витискний підшипник; аеродинамічні властивості; обтічні елементи кузова; супротив повітря; аеродинамічна труба