Мостобудування в Україні: значення державно-приватного партнерства для його розвитку - Левченко, Я. С.; Levchenko, Ya. S. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Метою роботи є обґрунтування нагальної необхідності та можливості залучення інвестиційних ресурсів шляхом впровадження державно-приватного партнерства (ДПП) в рамках будівництва, ремонту та реконструкції мостів. Для досягнення мети дослідження було вирішено наступні задачі: - проаналізовані наявні інвестиційні вливання в рамках ДПП в будівництво, ремонт та реконструкцію мостів; - визначено роль ДПП в контексті будівництва, ремонту та реконструкції мостів. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: порівняльний аналіз наукової літератури та інформаційних джерел на основі методів порівняння, систематизації та узагальнення; узагальнення результатів аналізу і логічна генерація висновків. Результати. Проведено аналіз поточного стану мостів. Визначено, що в теперішніх умовах інтенсивності та навантаження на дорожнє покриття, а відповідно і на мостові конструкції, термін їх експлуатації скорочується щонайменше вдвічі, а то й більше. Встановлено, що державного фінансування в галузь мостобудування недостатньо. Досліджено та проаналізовано позитивний зарубіжний досвід по відновленню мостових конструкцій та їх будівництву провідних країн світу. Наукова новизна. Запропоновано впровадження процедур державно-приватного партнерства на рівні галузі мостобудування та висунуто гіпотезу про розробку унікальних форм співпраці в рамках державноприватного партнерства. Практична значущість. Визначено нішу для перспективних досліджень - розробка взаємодії держави з приватним 127 інвестором на основі теорії ігор, яка забезпечить виграш кожної сторони в рівних пропорціях.
Формирование государственночастного партнерства: от истории к современности
Formation of public-private partnership: from history to modernity
Keywords: мостобудування; державно-приватне партнерство; державне фінансування; капітальний ремонт; мостобудівна галузь; мостостроение; государственно-частное партнерство; государственное финансирование; капитальный ремонт; мостостроительная отрасль; bridge building; public-private partnership; state financing; renovation; bridge building industry; 334; 624; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.23.0.118