Дослідження властивостей зміцненого металоріжучого інструменту в плазмі комбінованого розряду - Тімощенко, Даніїл Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота представляє собою підсумок досліджень, що присвячені підвищенню довговічності та надійності металорізального інструменту. Головний підхід полягав у досліджені зносостійких TiN покриттів, що отримано за допомогою плазми комбінованого розряду. Мета: встановити, які властивості та фактори допомагають збільшити механічні властивості та термін служби ріжучого інструменту. Об'єктом досліджень виступає поверхня ріжучого інструменту з осадженим на неї іонно-плазмовими TiN покриттям. Методи: для вивчення структури та морфології покриттів застосовувалися сучасні методи, зокрема, мікроіндентація, растрова електронна мікроскопія та дослідження зносостійкості на станках ЧПУ. Результат: робота підтверджує ефективність модифікації інструменту в плазмі, що значно підвищує його зносостійкість і, як наслідок, продовжує термін служби ріжучого інструменту. Актуальність дослідження полягає в розробці технологічних підходів плазмової обробки, що дозволяє поліпшити властивості інструменту. Комплексні дослідження поєднують знання з матеріалознавства, технології машинобудування та інших суміжних галузей, для вирішення практичної проблеми.
Keywords: плазма; комбінований розряд; зносостійкі покриття; адгезія; мікротвердість; структура; морфологія поверхні; ріжучий інструмент