Формування ефективної системи управління персоналом - Буднік, М. М.; Медяна, Л. С.; Budnik, Maryna; Medyana, Ludmila (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Предметом дослідження статті є система управління персоналом підприємства. Ціллю дослідження є формування ефективної системи управління персоналом, яка буде пристосована до українських реалій. Так як менеджмент персоналом загалом спирається на характеристики трудових ресурсів та вміння менеджерів вивільнити потенціал працівників, було проаналізовано характерні ознаки українського працівника, та на їх основі сформовано систему управління персоналом. При виборі методології дослідження було розглянуто способи аналізу систем управління персоналом та розроблено класифікацію даних методів за сферою застосування. Так, усі методи були згруповані у такі підгрупи, як: програмні, допоміжні, кількісні та цільові. Так як досліджувана проблема має загальний характер, то і підхід по її вирішенню має бути системним, тому розглянувши методи аналізу систем менеджменту, найбільш підходящим було обрано метод аналогій. Метод аналогій заснований на порівнянні еталонних систем та визначенні найбільш підходящих ознак до розробляємої. Еталонами систем управління персоналом було обрано американську та японську, як найефективніші та різнополюсні. Було проведено порівняльний аналіз даних систем управління персоналом за методом аналогій та виявлено основні концептуальні різниці між ними. На їх основі та з урахуванням менталітетних особливостей українських працівників було побудовано українську систему управління персоналом, яка зможе бути застосована на українських підприємствах в незалежності від специфіки роботи. Розроблена система заснована та таких засадах: висока партисипативність у відносинах з менеджерами; сильна конкурентна середа; комбінована оплата праці, яка залежить від стажу; індивідуальне прийняття рішень працівниками та несення повної відповідальності за їх прийняття; формальне та неформальне оцінювання роботи працівників.
Development of the effective hrm system
Keywords: система; управління; персонал; аналіз; методи; метод аналогій; system; management; personnel; analysis; methods; the methods of analogies; 005.12:005.95/.96