Дослідження структури і характеристик мехатронних систем приводу автомобіля з векторизацією крутного моменту - Анісімов, Арсеній Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процеси електронного керування розподілом крутного моменту в трансмісії автомобіля. Предмет дослідження – мехатронні системи активного розподілу тяги у повнопривідних автомобілях. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Наведено загальні відомості про особливості будови і функціонування сучасних мехатронних систем трансмісії, зокрема в контексті активного керування крутним моментом. Розглянуто технічні рішення диференціалів, які є основою функціонування систем векторизації крутного моменту. Розглянуто устрій і функціонування повнопривідних систем AWD нового покоління, таких як SH-AWD, AWC та S-AWC. Визначено, що ці системи ефективно інтегрують мехатронні елементи (фрикціони, електромагнітні муфти, планетарні передачі) з електронними блоками керування Складено матеріали для віртуалізації занять за темою «Мехатронні системи трансмісії». Результати дослідження надані в обсязі відео-контенту з коментарями сценаріїв тематичних роликів. Результати роботи передбачено використовувати в навчальному процесі у якості мультимедійних додатків з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів».
Keywords: повний привід; SH-AWD; трансмісія; мехатронна система; диференціал; фрикційна муфта; Torque Vectoring