Вплив структурного стану сталей високої в’язкості на фрактографічні особливості будови зламів під час випробування зразків вантажем, що падає (ВПВ, DWTT) - Вахрушева, В. С.; Грузін, Н. В.; Vakhrusheva, V. S.; Нruzin, N. V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Досліджена структура зламів зразків сталі типу 10Г2ФБ, Х70, виготовленої способом термомеханічної прокатки з прискореним охолодженням, під час випробування вантажем, що падає (ВПВ, DWTT). Злами ВВП (DWTT) високов’язкої ферито-бейнітної листової сталі термомеханічної прокатки відрізняються від зламів звичайної гарячекатаної чи нормалізованої сталі. У роботі наведені результати фактографічного дослідження рельєфу поверхні руйнування зразків ВВП. У структурі зламів наявні елементи типу «розмірної стрілки». Однак чинні стандарти щодо випробування вантажем, що падає (DWTT), не враховують особливостей структури таких зламів, що ускладнює їхню ідентифікацію за показником кількості в’язкої складової. Злами з розщепленнями та злами типу «розмірної стрілки» можуть бути визнані різновидом в’язкого зламу високов’язкої сталі термомеханічної прокатки з феритобейнітною структурою.
The influence of the structural condition of high-strength steel on the fractographic characteristics of the fracture structure when testing the specimens with a falling load (VPV, DWTT)
Keywords: випробування вантажем; що падає (ВВП (DWTT); термомеханічна прокатка; в’язкий (крихкий) злам; фрактографія; кількість в’язкої складової; розмірна стрілка; falling load test (DWTT); thermomechanical rolling; ductile (brittle) fracture; fractography; amount of ductile component; dimensional arrow; 656.259.2; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.103.0.41