Науково-методичні підходи до збалансування показників сталого розвитку мультимодальних перевезень вантажів у міжнародному сполученні - Волинець, Л. М.; Волынец, Л. Н.; Volynets, L. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
У даній статті розглянуто проблеми сталого розвитку мультимодальних перевезень вантажів упродовж логістичного ланцюга постачань та запропоновано науково-методичні підходи до їх мінімізації. Досліджено існуючі концептуальні засади сталого розвитку мультимодальних перевезень, що базуються на відповідальності єдиного транспортного документа під час транспортування вантажу декількома видами транспорту, та рекомендовано шляхи їх удосконалення. Обґрунтовано, що мультимодальні перевезення надають певний комплекс транспортних послуг при доставці вантажів у міжнародному сполученні, за рахунок чого зменшується час перевезення, що характеризується очікуваними вигодами, які одержують виробники та споживачі, учасники перевезення товару внаслідок економії часу. У статті пропонується науково-методичний підхід, щодо визначення ефективності роботи мультимодального транспорту в порівнянні з унімодальним. Доведено, що ефективність організації мультимодальних перевезень повною мірою відповідає потребам споживачів у комплексній, якісній доставці вантажу упродовж всього логістичного ланцюга та дозволяє оптимізувати часові та фінансові витрати. В основі сталого розвитку мультимодальних перевезень знаходиться партнерсько-конкурентна модель, яка враховує баланс партнерських і конкурентних відносин упродовж усього логістичного ланцюга. Саме таке поєднання усіх ланок логістичного ланцюга та конкурентних відносин знаходиться в основі формування синергетичного ефекту мультимодальних перевезень.
Научно-методические подходы к сбалансированию показателей устойчивого развития мультимодальных перевозок грузов в международном сообщении
Scientific and methodical approaches to balancing the indicators of sustainable development of multimodal freight transportation in international cooperation
Keywords: сталий розвиток; мультимодальні перевезення; транспортна інфраструктура; взаємодія видів транспорту; транспортування; міжнародні вантажні перевезення; устойчивое развитие; мультимодальные перевозки; транспортная инфраструктура; взаимодействие видов транспорта; транспортировка; международные грузовые перевозки; sustainable development; multimodal transport; transport infrastructure; interaction of kinds of transport; transportation; transportation; international freight transportation; 656. 338. 12