Транспортний засіб категорії N2. Розробка коробки передач та аналіз рулевого керування з підсилювачем - Бойко, Андрій Геннадійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – елемент трансмісії, коробка перемикання передач N2. Мета проекту – розробка коробки передач та аналіз рульового керування з підсилювачем. Метод дослідження – аналітичні методи з використанням класичних теорій та наукових підходів. Коробка передач відіграє важливу роль під час керування транспортним засобом. Для рушання з місця і розгону автомобіля необхідно затратити велику роботу у фізичному сенсі, отже - на його колеса потрібно подати значну потужність, яку можна отримати лише за досить високих обертів двигуна. Тим часом, швидкість руху автомобіля під час рушання з місця невисока. Те ж саме - під час руху бездоріжжям, коли високі значення потужності та крутного моменту затребувані за невисокої швидкості руху автомобіля., цей вузол повинен бути надійним та довговічним. Звідси випливає необхідність у трансмісії зі змінним передавальним числом, що дає змогу використовувати різні співвідношення між швидкостями обертання колінчастого вала двигуна і ведучих коліс. Найбільш технічно простим способом забезпечення змінного передавального числа трансмісії і є використання ступінчастої механічної коробки передач - шестеренчастого редуктора, в якому передавальне число змінюється завдяки вибору однієї з декількох пар шестерень, що передають крутний момент, з різним передавальним відношенням. Результати можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні автомобільних систем керування коробкою передач.
Keywords: коробка перемикання передач; зшхд; ведучий вал; ведений вал; шестерня; рульве керування; підсилювач керма; трансмісія; блок керування