Дослідження впливу сучасних методів діагностики гальмівних систем на підвищення безпеки дорожнього руху - Машков, Владислав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження – є обґрунтування застосування CAN-технології та архітектури інтернету речей (IoT) для ефективного діагностування гальмівних систем і підвищення безпеки дорожнього руху. Об’єкт дослідження – процеси збору, обробки та аналізу діагностичної інформації про технічний стан гальмівних систем, що реалізуються в інформаційно-вимірювальних системах на основі CAN-технології та IoT. Предмет дослідження – підходи до організації прогнозного діагностування гальмівних систем, закономірності впливу технічного стану цих систем на безпеку та стійкість руху автомобіля. Результати роботи підтверджують, що стан гальмівної системи є критичним для безпеки руху. Проаналізовано динаміку гальмування. Досліджено вплив сучасних систем безпеки, на стійкість і керованість автомобіля. Обґрунтовано необхідність переходу від періодичної діагностики до прогнозного технічного обслуговування з використанням інтелектуальних систем. Для цього розроблено структурно-функціональну схему системи моніторингу технічного стану автомобілів на основі CAN-технології та архітектури IoT.
Keywords: гальмівна система; діагностика; безпека дорожнього руху; прогнозування; керованість; can-технологія; інтернет речей; моніторинг; IOT