Можливості та напрями розвитку експортної діяльності підприємств в умовах інтеграції України в європейський економічний простір - Кендюхов, О. В.; Залізнюк, В. П.; Kendyuhov, Oleksandr; Zaliznyuk, Viktoriya (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Предметом статті є вплив інтеграції України в європейський економічний простір на експортну діяльність вітчизняних промислових підприємств. Метою статті є оцінка перспектив експортної діяльності українських підприємств в умовах інтеграції в європейський економічний простір, визначення можливостей, загроз, переваг та недоліків. В роботі використано загальнонаукові методи гносеологічного аналізу для розкриття сутності інтеграції України в європейський економічний простір; узагальнення для систематизації раніше накопиченого аналітичного матеріалу; SWOT-аналіз для дослідження сили та слабкості, можливостей та загроз експортної діяльності вітчизняних промислових підприємств внаслідок інтеграції України до ЄС. Встановлено, що вітчизняні підприємства від інтеграції України до європейського економічного простору можуть отримати переваги у вигляді зняття обмежень на ввіз своєї продукції на ринок країн-членів Євросоюзу, збільшення обсягу продажів; перехід на європейські технічні регламенти обумовить впровадження нових технологій; полегшення пошуку та залучення іноземних інвесторів та інші. Стаття має практичну цінність для українських підприємств, які займаються експортною діяльністю.
The possibilities and directions of the enterprises export activities development in the conditions of ukrainian integration into the european economic area
Keywords: експортна діяльність; інтеграція; європейський економічний простір; можливості; напрями розвитку; підприємство; export activity; integration; european economic area; the potential directions of development of the enterprise; 339.5:658