Принципи державного регулювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій для формування національної безпеки - Дмитрієв, І. А.; Мордовцев, О. С.; Dmytriiev, I.; Mordovtsev, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета: дослідження концептуальних засад державного регулювання в сфері інформаційно-комунікаційних технологій та їх вплив на ефективне функціонування системи національної безпеки країни. Результати: з’ясовано, що проблема пошуку дієвих механізмів державного регулювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій є однією з основних факторів підвищення ефективності діяльності держави на всіх рівнях, зокрема: загальнодержавному, регіональному та місцевому. Визначені основні напрямки перетворень засад державного регулювання у сфері інформаційно- комунікаційних технологій. Виділені та проаналізовані проблеми реалізації запропонованих напрямків перетворень засад державного регулювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій. На основі узагальнення наукових джерел та власного наукового погляду було зроблено авторське визначення категорії «інформаційна безпека». Систематизовані напрями державного регулювання щодо реалізації заходів інформаційної та національної безпеки. які є взаємопов’язані один з іншим. Доведено, що реалізація заходів інформаційної безпеки дозволяє належним чином забезпечити права суб'єктів на достовірну інформацію, одержувану законним шляхом, захищати різного роду конфіденційну інформацію, зберігати і примножувати культурні та духовно-моральні цінності, історичні традиції й норми суспільного життя країни. Наукова новизна: сформовано механізм вирішення проблем координації дій у сфері державного регулювання інформаційно-комунікаційних технологій, у якому виділяються– головний уповноважений орган державного регулювання та– координаційні ради з питань регулювання. Практична значущість: проведено аналіз основних аспектів функціонування системи громадського та державного моніторингу, який є ключовим елементом запропонованого механізму вирішення проблем державного регулювання у сфері інформаційно- комунікаційних технологій. Досліджені основні результати його впровадження.
Principles of state regulation in the field of information and communication technologies for the formation of national security
Keywords: державне регулювання; інформаційно-комунікаційні технології; національна безпеки; моніторинг; інформаційна безпека; механізм; state regulation; information and communication technologies; national security; monitoring; information security; mechanism; 351.86; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.33.4