Аналіз технічного стану двигуна внутрішнього згоряння за експериментальними параметрами зміни тиску в циліндрах - Сараєв, О. В.; Сараєва, І. Ю.; Кривошапов, С. І.; Сохін, А. А.; Козлов, О. B.; Saraіev, Oleksiі; Saraieva, Iryna; Krivoshapov, Sergy; Sokhin, Andrii; Kozlov, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі здійснено аналіз результатів експериментальних досліджень з визначення технічного стану двигунів внутрішнього згоряння автомобілів через застосування методів математичної статистики. Для отримання експериментальних даних використовувався розроблений цифровий діагностичний прилад зі спеціальною програмою, яка відтворює функцію зміни тиску в циліндрі двигуна на кожний градус повороту колінчатого вала в тестовому режимі під час його прокручування стартером. Доведено, що розподіл експериментальних даних величини компресії сучасних бензинових двигунів підпорядковується нормальному закону розподілу. Уточнено регресійний зв’язок між величиною компресії та частотою обертання колінчатого вала для сучасних бензинових двигунів з різною кількістю клапанів на циліндр.
Assessment of the technical condition of an internal combustion engine by experimental parameters of pressure changes in the cylinder
Keywords: автомобіль; двигун; несправність; діагностичний параметр; експеримент; car; engine; malfunction; diagnostic parameter; experiment; 629.3.017; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.109.0.163