Удосконалення стратегії розвитку малого автотранспортного підприємства в галузі вантажних перевезень - Хижниченко, Андрій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота: 70 с., 7 рис., 18 табл., 2 додатки, 34 джерела. СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ, АВТОТРАНСПОРТНЕ ПІДПРИЄМСТВО, ВАНТАЖНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ, МАЛИЙ БІЗНЕС, МОДЕРНІЗАЦІЯ АВТОПАРКУ, ФІНАНСОВИЙ ЛІЗИНГ. Об’єкт дослідження: господарська діяльність малого автотранспортного підприємства у сфері вантажних автомобільних перевезень. Предмет дослідження: процеси стратегічного управління розвитком автотранспортного підприємства, а саме – механізми, інструменти та підходи до удосконалення стратегії розвитку в умовах зростання конкуренції, технологічних змін і обмежених фінансових ресурсів. Мета роботи – розробити та обґрунтувати напрями удосконалення стратегії розвитку малого автотранспортного підприємства у сфері вантажних перевезень шляхом підвищення ефективності використання ресурсів, впровадження сучасних технологій та зниження впливу зовнішніх ризиків з метою зміцнення конкурентних позицій на ринку. Методи дослідження: аналіз і синтез, економіко-статистичні методи, SWOT-аналіз, метод порівняльного аналізу, метод техніко-економічного обґрунтування, графічний метод. Теоретична значущість роботи полягає в уточненні та поглибленні науково-методичних підходів до стратегічного управління розвитком малих автотранспортних підприємств в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Запропоновано практико-орієнтовану модель стратегічного розвитку, адаптовану до специфіки діяльності малого перевізника. Практична значущість роботи полягає в можливості практичного застосування розроблених рекомендацій для вдосконалення стратегії розвитку ФОП Хижниченко О.М. Результати дослідження мають прикладне значення для логістичних компаній, що працюють у регіонах з високим рівнем ризиків та потребують адаптивних стратегій розвитку. За результатами дослідження опубліковано 1 наукову статтю у Збірнику студентських наукових праць «Економічні перспективи» (ХНАДУ, 2025, № 17(1)). Результати роботи апробовано на ХVІІІ Міжнародній науковій конференція здобувачів вищої освіти «Проблеми розвитку економіки підприємства: погляд молоді», ХНАДУ, Харків, травень 2025 р.
Keywords: стратегія розвитку; автотранспортне підприємство; вантажні перевезення; малий бізнес; модернізація автопарку; фінансовий лізинг