Підвищення триботехнічних властивостей матеріалів циліндро-поршневої групи нанесенням вакуумно-плазмових покриттів - Приходько, Микола Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт досліджування – технологія вакуумної конденсації покриття хрому та нітріду титана на поршневі кільця двигунів внутрішнього згоряння. Мета даної роботи - підвищення працездатності двигунів внутрішнього згоряння шляхом нанесення вакуумніх покриттів на деталі циліндро-поршневої групи за рахунок підвищення їх зносостійкості і зменшення коефіцієнта тертя. В роботі вивчено вплив основних параметрів конденсації на властивості вакуумних покриттів хрому та нітриду титану на поршневих кільцях двигунів внутрішнього згоряння. Встановлено, що досліджені покриття є перспективними в плані підвищення працездатності поршневих кілець, а технологія, що є більш безопасною, може бути рекомендована для заміни значно опаснійшої технології гальванічного хромування поршневих кілець. У процесі роботи проведені вимірювання фізико-механічних характеристик, макроскопічний та мікроскопічний аналіз структури, зроблені рекомендації відносно вибирання оптимального режиму нанесення покриттів. Результати досліджень можуть бути використані на виробництві й у науково-дослідних роботах.
Keywords: знос; вакуумна конденсація; іонно-плазмовий метод; хром; нітрид титану; триботехнічні характеристики; адгезія; твердість; поршневі кільця; гільза