Мультиагенти в інформаційних системах автомобільного транспорту - Вовна, Сергій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Управління автотранспортним підприємством в реальному часі - складна наукова проблема, практичне вирішення якої, як показує практика, дозволяє на 15-25% підняти ефективність за рахунок усунення дефіциту або простою рухомого складу, наприклад, при вирішенні завдань управління і змінно-добовими завданнями для робітників, мобільними АТЗ і т.п. Математичне рішення цієї проблеми почалося в середині 20-го століття, що призвело до створення дослідження операцій як нової наукової дисципліни, яка орієнтована на вирішення завдань розподілу, планування та оптимізації ресурсів. Розроблені методи лінійного і динамічного програмування дозволили формалізувати постановку і домогтися ефективного вирішення низки практичних завдань, особливо, в зв'язку з швидким зростанням потужності комп'ютерів. Однак, із зростанням складності і розмірності цих завдань почали виникати і різні серйозні труднощі, пов'язані з комбінаторним підходом, швидким наростанням складності обчислень (NP-Hard), неможливістю враховувати індивідуальні особливості замовлень і ресурсів і т.д.
Keywords: управління; автотранспортне підприємство; мультиагентні системи