Транспортний засіб категорії М1S. Розробка зчеплення та аналіз кінематики рульового керування - Кочнєв, Сергій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – робочі процеси, що відбуваються в елементах зчеплення трансмісії транспортного засобу категорії М1S в умовах повсякденної експлуатації. Мета кваліфікаційної роботи - розробка зчеплення транспортного засобу категорії М1S за рахунок досконалення елементів зчеплення для підвищення працездатності водія та аналіз кінематики рульового керування. Метод дослідження – структурний аналіз для ретельного аналізу тенденцій розвитку напрямків удосконалення елементів зчеплення. На сучасних автомобілях встановлюється сухе однодискове зчеплення, яке включає корзину, натискний і ведений диски, діафрагмову пружину, підшипник вимикання зчеплення з муфтою і виделкою. Корзина з’єднана з ведучим диском зчеплення за допомогою тангенціальних пластин. Всі конструктивні елементи зчеплення розміщуються в картері. Картер зчеплення кріпитися болтами до двигуна. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні нових автомобілів.
Keywords: зчеплення; фрикційна накладка веденого диску; маточина; діафрагмова пружина; рульове керування; кінематична схема; підсилювач керма; економічний ефект