Цифровізація біобезпеки: виклики інтеграції та правового забезпечення - Туліна, Ельбіс Євгенівна; Лозо, Олена Вячеславівна; Оніщенко, Олексій Юрійович; Tulіна, Elbis; Lozo, Olena; Onishchenko, Oleksii (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
У науковій роботі розглянуто Стратегію біобезпеки та біологічного захисту України, схвалену рішенням РНБО у 2021 році, крізь призму впровадження цифрових інструментів моніторингу біологічних загроз. Показано, що сучасні виклики вимагають використання електронних систем епідеміологічного нагляду, баз даних, геоінформаційних технологій та цифрових реєстрів патогенів. Акцент зроблено на ключових правових проблемах: фрагментованість законодавства, інтеграція даних, захист персональної інформації та кібербезпека. Обґрунтовано потребу у комплексному законодавчому підході, який врахує принцип «Єдине здоров’я» та забезпечить ефективне функціонування цифрових моніторингових платформ. Автори роблять висновок, що цифровізація біобезпеки за належного правового забезпечення здатна суттєво підвищити національну безпеку України та її стійкість до біологічних ризиків.
Digitalization of biosecurity: challenges of integration and legal framework
Keywords: біобезпека; біологічний захист; біологічні загрози; цифрові інструменти моніторингу; принцип «Єдине здоров’я»; стратегія біобезпеки України; biosecurity; biological protection; biological threats; digital monitoring tools; One Health principle; Ukraine’s biosecurity strategy; 10.37772/978-617-7806-65-2