Визначення, аналіз та розробка моделі оцінки економічних ризиків в сегменті перевезення нафти і нафтопродуктів як основи економічної безпеки регіонів України - Дмитрієв, І. А.; Мордовцев, О. С.; Dmytriiev, I.; Mordovtsev, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою статті є розробка моделей оцінки економічних ризиків в сегменті перевезення нафти і нафтопродуктів як основи економічної безпеки регіонів України. Результати: У роботі розглядалися проблеми визначення, аналізу та розробкау моделі оцінки економічних ризиків в сегменті перевезення нафти і нафтопродуктів як основи економічної безпеки регіонів України. Визначено та зроблено аналіз ризиків в системі перевезення нафти і нафтопродуктів. Доведено, що доставка нафтопродуктів в Україні можлива наступними видами транспорту, а саме: автомобільним та залізничним транспортом; нафтопродуктопновідом та морським транспортом; комбіновані перевезення. Проаналізовані переваги та недоліки того чи іншого транспортування. Наукова новизна: Розроблено модель оцінки ризику в сегменті перевезення нафти і нафтопродуктів. Практична значущість: Основне завдання при транспортуванні нафтопродуктів у умовах нестабільності воєнно-політичного та соціально-економічного функціонування країни – це забезпечення прийнятних ризиків. Рішення-в ефективному використанні сил і засобів по мінімізації ризиків, застосуванні високоефективного обладнання, а також в перерозподілі відповідальності за нанесення шкоди або заподіяння шкоди в результаті техногенних надзвичайних ситуацій між державою і перевізником.
Іdentification, analysis and development of a model for assessing economic risks in the segment of oil and oil products transportation as a basis for economic security of Ukrainian regions
Keywords: паливно-енергетичний комплекс; регіон; держава; безпека; механізм; загроза; зберігання; транспортування; fuel and energy complex; region; state; security; mechanism; threat; storage; transportation; 338; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.5