Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті магістральних вулиць м. Хмельницький - Христосов, Владислав Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на перетинаннях вулично-дорожній мережі міста. Предмет дослідження – ефективність дорожнього руху на перехресті. Мета – підвищення ефективності дорожнього руху на підставі вибору типу планування та управління рухом на перехресті. Метод дослідження – натурні спостереження, математичне моделювання, імітаційне моделювання. Отримані результати – проведено порівняння результатів моделювання функціонування перехрестя в одному рівні при різних організаційних та планувальних рішень. Розглянуто два основних організаційно-планувальних рішення перехрестя – регульоване та нерегульоване. Для розглянутих типів організації руху на перехресті визначені мінімальні вимоги до геометричних параметрів та проведено моделювання параметрів управління рухом (світлофорне регулювання), що впливають на ефективність функціонування перехрестя. Розроблено рекомендації щодо вибору планувального та організаційного рішення перехрестя магістральних вулиць міста Хмельницький. Рекомендації з впровадження – описану методику оцінки ефективності різних типів організаційно-планувальних рішень перехрестя можна застосовувати як методику для органів профільних служб, департаментів, громадських організацій, проектувальників. Також можливе застосування при виконання практичних робіт з дисциплін кафедри організації та безпеки дорожнього руху. Область застосування – вулично-дорожня мережа міста Хмельницький.
Keywords: організація дорожнього руху; ефективність дорожнього руху; перехрестя; безпека дорожнього руху