Розробка установки для заміни зношеноґо трубопровода безтраншейним методом - Горбатько, Денис Миколайович (My University, 2025)
Виконано огляд конструкцій сучасних машин для прокладання трубопроводів безтраншейним методом, визначені основні параметри установки, вибір та обґрунтування гнучкого елементу та його комплектуючих, обґрунтування вибору параметрів енергосилової установки робочого обладнання, розрахунок об'ємного гідроприводу, розрахунки на міцність і деталей, питання охорони праці, визначення економічної ефективності розробки. Відмінністю розробки є компактність та портативність установки та можливість використання гнучкого елементу різного розміру. Проведено порівняльний розрахунок техніко-економічних показників технологій ремонту комунікацій траншейним методом та методом протягування. Вартість прокладки або заміни комунікацій безтраншейним способом без обліку побічних витрат на 68% нижча в порівнянні із прокладкою траншейним способом.
Keywords: трубопровід; приямок; засоби механізації; розрахунок на міцність; робочий орган; діючі сили; охорона праці; економічний ефект