Вибір оптимальних режимів термічної обробки матеріалів для виробів, отриманих методом відцентрового електрошлакового лиття - Сольоний, Дмитро Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процеси структуроутворення та формування властивостей під впливом відцентрового електрошлакового лиття та наступних варіантів термічної обробки. Метою даної роботи є розробка оптимальних режимів термічної обробки виливків з високовуглецевих заевтектоїдних сталей та високохромистого чавуну, виготовлених методом відцентрового електрошлакового лиття, для забезпечення необхідних вастивостей інструменту гарячої обробки металів тиском. Методи дослідження металографічний аналіз, рентгеноструктурний аналіз, визначення модуля нормальної пружності, твердості, механічних властивостей (міцності при розтяганні та вигину, ударної в’язкості, пластичності). Проведені дослідження структури і властивостей виливків із високовуглецевих заевтектоїдних валкових сталей 150ХНМ та 180ХНМ та високохромистого чавуну, що застосовуються для інструменту гарячої обробки сплавів тиском, і були отримані способом відцентрового електрошлакового лиття. Вивчено вплив комбінацій різних режимів наступної термічної обробки на зміни мікроструктури, значення нормального модуля пружності, характеристик твердості та мікротвердості, міцності, пластичності та ударної в’язкості. Досліджувалися осьові та тангенціальні для виявлення різниці в структурі та можливої просторової анізотропії властивостей. Розроблені оптимальні варіанти та режими термічної обробки досліджуваних матеріалів, що забезпечили необхідну структуру та властивості для підвищення експлуатаційної стійкості інструмента гарячої обробки сплавів тиском.
Keywords: відцентрове електрошлакове лиття; виливок; гаряча обробка тиском; зносостійкість; механічні властивості; мікроструктура; сталь; термічна обробка; термостійкість; чавун