Ескроу-рахунки: облікові аспекти - Ковальова, Тетяна Володимирівна; Ковалева, Татьяна Владимировна; Kovalova, Tetiana Volodimipovna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Метою дослідження є висвітлення процесу обліку на рахунках тимчасового зберігання (екскоу-рахунках). Методика дослідження: для досягнення поставленої мети у роботі були використані загальнонаукові і спеціальні методи і прийоми дослідження: теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу; системного і комплексного підходу; абстрактно-логічний. Через новизну цього інституту для українських банків та підприємств, слід зважено використовувати механізм ескроу-рахунка – на практиці можливі труднощі з його використанням, особливо в обліковому аспекті. Результати дослідження: результатом наукової роботи є теоретичне узагальнення і практичні рекомендації щодо обліку на рахунках-екускору. Бухгалтерський облік операцій з ескроу-рахунків має ряд відмінностей від бухгалтерського обліку операцій зі звичайними банківськими рахунками. Дослідження точок зору науковців дали можливість висловити свою точку зору на це питання і запропонувати варіанти вирішення проблемних моментів щодо обліку на рахунках-екскроу. ей вид рахунка є ефективним механізмом ризик-менеджменту і дає змогу досягти балансу інтересів сторін за допомогою організації розрахунків. Наукова новизна: полягає в комплексному дослідженні проблем, пов’язаних з обліком на рахунках екскроу. Запропоновано вести облік з використанням аналітичних рахунків та позабалансових, наведена система кореспонденції рахунків у депонента (власника рахунку). Практична значущість полягає в тому, що, за відсутності нормативного врегулювання з питань обліку на рахунках екскроу, вказані у роботі пропозиції дадуть змогу практикам покращити стан їх обліку.
Эскроу-счета: аспекты учета
Escroe accounts: accounting aspects
Keywords: ескроу-рахунок; екскроу; рахунок тимчасового зберігання; облік; рахунок; эскроу-счет; счет временного хранения; учет; счет; escrow account; escrow; temporary storage account; accounting; account; 336.73:657.2; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.25.0.76