Дослідження аеродинамічних властивостей транспортного засобу категорії N2 - Демченко, Михайло Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження –аеродинамічні елементи вантажного автомобіля N2. Мета роботи – дослідження аеродинамічних властивостей транспортного засобу N2 що впливає на паливну економічність. Методи дослідження – аналітичні та теоретичні методи. Розгляд наведених у цій роботі матеріалів показує, що зовнішні аеродинамічні пристрої набули в даний час широкого поширення як ефективний засіб зниження аеродинамічного опору автомобілів і автопоїздів. Найбільш уживаними з числа пристроїв, призначених для зниження аеродинамічного опору вантажних автомобілів та автопоїздів, є лобові обтічники, що встановлюються на даху кабіни і на передній стінці кузова, а також пристрої, що перекривають зазор між кабіною і напівпричепом (для сідельних автопоїздів). Крім цього знаходять застосування нижні лобові обтічники та спойлери на бампері. Серед лобових обтічників на даху кабіни найбільшого поширення набули щитові. Застосування щитового обтічника дозволяє знизити аеродинамічний опір автопоїзду на 20-30%. Поряд із щитовими використовуються об'ємні обтічники, що знижують аеродинамічний опір на 25-35%.
Keywords: аеродинаміка; вантажний автомобіль; коефіцієнт обтічності; супротив повітря; аеродинамічні пристрої; аеродинамічний опір; кузов