Дослідження закономірності розподілу пасажиропотоку по тролейбусних маршрутах міста Суми - Кучеренко, Артем Станіславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У контексті зростання потреб міського населення в ефективному, комфортному та доступному транспортному обслуговуванні питання раціональної організації маршрутної мережі громадського транспорту набуває особливої актуальності. Якість перевезень безпосередньо залежить від здатності системи задовольнити попит пасажирів у певному місці та в певний час, що, своєю чергою, потребує глибокого аналізу закономірностей розподілу пасажиропотоку. Місто Суми має розгалужену тролейбусну мережу, яка виконує важливу соціальну функцію — забезпечення перевезень, у тому числі пільгових категорій пасажирів. Проте ефективність її функціонування суттєво залежить від актуальності маршрутної структури та спроможності адаптуватися до змін у просторі пасажиропотоків. Метою цієї кваліфікаційної роботи є дослідження закономірностей розподілу пасажиропотоку на тролейбусних маршрутах міста Суми на основі вибіркового обстеження та статистичного аналізу отриманих даних. Робота має на меті не лише виявити просторово-часові особливості перевезень, а й надати практичні рекомендації щодо оптимізації роботи тролейбусної мережі. У першому розділі кваліфікаційної роботи здійснено огляд нормативно-правової бази та літературних джерел, що регламентують вимоги до якості транспортного обслуговування. Другий розділ присвячено проведенню оцінку поточного стану тролейбусної маршрутної мережі міста Суми та розроблено методику вибіркового обстеження пасажиропотоків. У третьому розділі проаналізовано результати обстеження у робочі та вихідні дні, виявлено динаміку змін інтенсивності пасажиропотоків. У четвертому розділі роботи представлено аналіз структури пасажиропотоків за маршрутами тролейбусної мережі міста Суми, що слугує основою для подальших висновків щодо ефективності функціонування окремих напрямків і перспектив удосконалення транспортної системи міста, визначено закономірності розподілу пасажиропотоків між окремими маршрутами та зупиночними пунктами з урахуванням типового навантаження в різні періоди доби. Отримані результати становлять цінну основу для прийняття обґрунтованих рішень у сфері транспортного планування, а також можуть бути використані міськими органами влади, перевізниками та фахівцями з транспортного моделювання для вдосконалення мережі міського електротранспорту.
Keywords: маршрут; маршрутна мережа; міський пасажирський транспорт; тролейбусні маршрути; час очікування транспорту; якість обслуговування