Основні показники оцінки ефективності ланцюгів постачань - Бочарова, Н. А.; Bocharova, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Розглянуто точки зору різних вчених на зміст поняття «оцінка ефективності ланцюгів постачань». Досліджено основні напрямки та елементи, що формують поняття ефективності ланцюгів постачань. Розглянуті методики оцінки ефективності за моделями: збалансована система показників (Balanced Scorecard); модель SCOR (The Supply Chain Operations Reference Model); ABC-аналіз (Activity-based Costing); аналіз економічного ефекту. Виділено основні напрямки ефективності впровадження SCM: збільшення кількості замовлень і підвищення стабільності попиту; зниження страхових запасів; зниження ризиків і підвищення надійності виконання планів та поставок. Запро-поновано розглядання основних показників оцінки ефективності ланцюгів постачань за базовими процесами ланцюгів постачань згідно SCOR-моделі: планування, закупівля за-пасів, виробництво, збут, повернення. За кожною групою показників виділено окремо по-казники зростання та зниження. Запропоновано інтегральний показник оцінки ефектив-ності ланцюгів постачань. Підкреслено відокремлення кількісних та якісних показників оцінки. Виділено фактори для якісної оцінки: надійність логістичного ланцюга постачан-ня; виконання умов за терміном виконання на всьому ланцюгу постачань; рівень сервісу; контроль витрат; взаємозв’язок логістичного процесу з процесом планування продажів; лояльність постачальників. Запропоновано напрямки підвищення ефективності ланцюгів постачань: покращення наочності в ланцюзі постачань; підвищення кваліфікації; вкла-дення в інтелектуальні технології; розробка плану проекту.
Main indicators of assessing the efficiency of supply chains
Основные показатели оценки эффективности цепей поставок
Keywords: ланцюг постачань; SCOR-модель; SCM; інтегральний показник; ефективність; управління; supply chain; SCOR-model; integral indicator; efficiency; management; цепь поставок; интегральный показатель; эффективность; управление; 658.7; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2019.34.0.128