ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ АВТОТРАНСПОРТНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Федотова, І. В.; Федотова, И. В.; Fedotova, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті розглядаються основні методики оцінювання рівня екологічної безпеки підприємства. Метою дослідження є розробка методичних засад оцінювання рівня екологічної безпеки автотранспортного підприємства. Удосконалено методичні засади оцінювання екологічної безпеки АТП, що базуються на рівні безпеки базових бізнес-процесів АТП за чотирма складовими (інноваційній, техніко-технологічній, санітарно-гігієнічній і фінансово-економічній) з використанням узагальненої функції бажаності. На цій підставі підприємство може зіставляти бажання і можливості підприємства з реалізації екологічної безпеки різних бізнес-процесів. Запропоновані методичні засади дозволять провести комплексну оцінку екологічної безпеки викидів, скидів та відходів в єдиній безрозмірній шкалі, що дасть можливість здійснити порівняльний аналіз екологічної без-пеки різними бізнес-процесами одного підприємства або різних підприємств. Методичні засади щодо оцінювання рівня екологічної безпеки підприємства можуть застосовуватися для будь-яких підприємств і організацій. Запропонована методика дозволяє виявити проблемні місця в бізнес-процесах АТП та формувати в подальшому портфель необхідних інноваційних проектів у сфері зменшення забруднення навколишнього середовища від діяльності АТП.
ОЦЕНКА УРОВНЯ ЭКОЛОГИЧЕСКОЙ БЕЗОПАСНОСТИ АВТОТРАНСПОРТНОГО ПРЕДПРИЯТИЯ
ASSESSMENT OF ECOLOGICAL SAFETY LEVEL OF A MOTOR TRANSPORT ENTERPRISE
Keywords: екологічна безпека; бізнес-процес; функція бажаності; індикативний аналіз; навколишнє середовище; критерії оцінювання; екологічні складові; модель оцінювання; экологическая безопасность; бизнес-процесс; функция желательности; индикативный анализ; окружающая среда; критерии оценки; экологические составляющие; модель оценки; ecological safety; business process; function of desirability; indicative analysis; environment; assessment criteria; ecological components; model of assessment; 504.05:656.078