Досвід використання пар тертя ковзання, ущільнень та робочих рідин в об’ємних гідроприводах будівельних та дорожніх машин - Аврунін, Г. А.; Глушкова, Д. Б.; Avrunin, G. A.; Hlushkova, D. B. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Наведено досвід використання пар тертя ковзання, ущільнень та робочих рідин в об’ємних гідроприводах будівельних та дорожніх машин. Зокрема розглянуті експлуатаційні режими навантаження та застосовані матеріали пар тертя ковзання аксіальнопоршневих та пластинчастих насосів та радіальнопоршневих насосів та гідромоторів. Розглянуті сучасні матеріали для ущільнень гідроциліндрів та валів гідромоторів. Наведені результати стендових випробування технології ХАДО в об’ємних гідроприводах та рекомендації з застосування робочих рідин. Матеріали є корисними для фахівців та студентів-магістрів в галузі проектування, експлуатації та досліджень об’ємних гідроприводах мобільних машин.
Experience in using pairs of sliding friction, seals and working fluids in hydraulic fluid power of construction and road machines
Keywords: насоси і гідромотори; матеріали пар тертя; ущільнення; робочі рідини; об’ємний гідропривод; hydraulics fluid power; pumps and hydraulic motors; materials of friction pairs; seals; working fluids; 669.017