Дослідження закономірностей розподілу транспортної пропозиції на території міської агломерації. Частина 2. Визначення розподілу транспортної пропозиції системи громадського транспорту Ужгородської агломерації - Хижняков, Антон Володиморович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі досліджено особливості функціонування транспортної системи Ужгородської міської агломерації та її роль у забезпеченні ефективних громадських перевезень. На основі аналізу маршрутної мережі встановлено закономірність розподілу відстаней від центру міста до зупиночних пунктів, що відповідає розподілу Релея, та обґрунтовано коректність використання лише координати абсцис для моделювання з огляду на прикордонне положення Ужгорода, які мають нормальний розподіл. Моделювання, виконане у програмному комплексі VISUM, дозволило кількісно оцінити структуру та ефективність транспортної мережі. Запропонований варіант її раціоналізації дав змогу скоротити середню дальність поїздки пасажира на 0,54 км і зменшити час перебування у транспорті.
Keywords: громадський транспорт; закономірність; зупиночний пункт; міська агломерація; попит; транспортна пропозиція; visum