Модернізація короткобазового стрілового крану в/п 40 т. на спецшасі автомобільного типу - Кривошеєв, Антон Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – короткобазовий стріловий кран. Мета роботи – підвищення ефективності та надійності роботи короткобазового стрілового крана шляхом удосконалення його конструкції, впровадження інноваційних технічних рішень і поліпшення експлуатаційних характеристик. Метод дослідження – аналітично–графічний. У першому розділі проведено аналіз сучасного стану короткобазових стрілових кранів, розглянуто їхні технічні особливості та основні проблеми експлуатації. Проведено аналіз патентів і технічної літератури, що дозволило визначити основні тенденції розвитку цієї техніки. Другий розділ присвячено науково-дослідній частині. Розроблено технічні рішення для підвищення мобільності, вантажопідйомності та безпеки крана. Запропоновано впровадження сучасних систем гідроприводу, застосування композитних матеріалів для стріли та інтеграцію інтелектуальних систем управління. У третьому розділі виконано розрахункові роботи, зокрема розрахунок стійкості крана, вантажної лебідки, гідроприводу і стріли. Результати підтверджують, що модернізований кран відповідає вимогам нормативних документів. Четвертий розділ охоплює питання охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях. Розроблено рекомендації щодо забезпечення безпечної експлуатації крана. У п'ятому розділі виконано техніко-економічне обґрунтування проекту. Показано, що запропоновані модернізації дозволяють знизити витрати на експлуатацію крана та підвищити його продуктивність.
Keywords: модернізація; короткобазовий стріловий кран; вантажопідйомність; гідропривод; безпека; економічна ефективність