Вплив структурно-морфологічних особливостей органопластиків на оптимізацію режимів їх механічної обробки - Гришин, Олег Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження процеів механічної обробки органопластиків, які являють собою полімерні композиційні матеріали з волокнистим армуванням. Мета роботи – встановити закономірності впливу структурно-морфологічних особливостей органопластиків (орієнтація волокон, тип матриці, ступінь пористості) на показники їх механічної оброблюваності. Також на цій основі розробити науково обґрунтовані рекомендації для оптимізації режимів механічної обробки. Метод дослідження – використано оптичну та електронну мікроскопію для дослідження мікроструктури органопластиків, характеру армування, орієнтації волокон, розподілу матриці та наявності дефектів структури; здійснено експериментальні дослідження процесів фрезерування, свердління та різання органопластиків із варіюванням режимів обробки (швидкість різання, подача, глибина різання) для оцінки їх впливу на якість обробленої поверхні; проведено порівняльний аналіз отриманих експериментальних результатів з даними літературних джерел та нормативних документів з метою обґрунтування оптимальних режимів обробки. Магістерська робота присвячена технологіям обробки композиційних матеріалів розглядаються основні проблеми обробки композиційних матеріалів у вигляді удосконалення інструменту та режиму обробки композиційних матеріалів. Метою даної роботи є дослідження характеру руйнування арамідних волокон і вплив особливостей арамідних волокон на поведінку органопластиків при навантаженні.
Keywords: композиційні матеріали; органопластик; механічна обробка; фрезерування композитів; матриця; дефект структури