Формування собівартості продукції і резерви її зниження на підприємстві - Ужик, Дарина Юріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота: 60 с., 8 рис., 14 табл., 34 джерела. СОБІВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ, ВИТРАТИ, КАЛЬКУЛЯЦІЯ ВИТРАТ СИСТЕМНИЙ ПІДХІД, SRM-СИСТЕМА, АНАЛІЗ, БЮДЖЕТУВАННЯ. Об’єктом дослідження виступає процес формування та зниження собівартості продукції підприємства. Мета роботи – дослідження теоретико-практичних основ формування собівартості послуг автотранспортних підприємств та пошук можливостей її зниження на прикладі АТ «ХПАС». Метод дослідження – порівняльно-економічний аналіз, методи статистичної обробки даних; фундаментальний аналіз фінансового середовища компанії; вибіркове спостереження; порівняння та групування; статистичні методи; методи та моделі прогнозування; системний підхід. Інформаційною основою є офіційна інформація Держкомстату України, статистичні дані та фінансова звітність АТ «ХПАС», матеріали мережі Інтернет, власні аналітичні розрахунки. У роботі визначено економічну сутність витрат підприємства; систематизовані основні підходи до визначення та класифікації собівартості на підприємстві;– узагальнені методичні підходи до зниження собівартості автотранспортного підприємства; проведено аналіз економіко-фінансових показників автотранспортного підприємства АТ «ХПАС». Обґрунтовані в кваліфікаційної роботі пропозиції дозволять удосконалити систему формування собівартості автотранспортних підприємств та за допомогою наведених у досліджені пропозицій знизити витрати, а внаслідок цього, й собівартість АТ «ХПАС».
Keywords: собівартість продукції; витрати; калькуляція витрат; системний підхід; srm-система; аналіз; бюджетування