Дослідження підйомника на базі автомобільного шасі із використанням комп’ютерного моделювання - Черненко, Ілля Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження - базовий автомобіль-самоскид вантажопідйомністю 4700 кг. для комунального господарства міста. Мета розробки - проектування стріли базового автомобіля-самоскида з використанням комп'ютерної моделі й аналізу цієї моделі з погляду підвищення надійності й зменшення металоємності навантажувача. Метод дослідження – аналітично-графічний. У роботі був виконаний аналітичний огляд дослідження. На підставі огляду САПР стріли, для побудови моделі стріли була обрана програма SolidWorks для аналізу SolidWorks Simulation. Проведено розрахунок вузлів навантажувача по класичних методиках, розглянуті основні конструктивні показники, основні технічні параметри машини, проведений розрахунок робочого устаткування навантажувача, тобто проведені всі основні розрахунки, необхідні для проектування даної машини. В програмі SolidWorks була побудована модель стріли навантажувача. За допомогою цієї моделі були проведені дослідження та покращення. Комп'ютерна модель показала можливість автоматизації параметрів роботи стріли в різних положеннях.
Keywords: автомобль-самоскид; навантажувач; стріла; комп’ютерна модель; моделювання