Підвищення ефективності функціонування вулично-дорожньої мережі Нагірного району м. Харків - Шишова, Олександра Андріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух по ділянці вулично-дорожньої мережі Нагірного району м. Харків. Мета роботи – підвищення ефективності функціонування вулично-дорожньої мережі Нагірного району м. Харків за рахунок впровадження ефективних методів організації дорожнього руху. Метод дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Аналіз методів організації дорожнього руху дозволив виявити найбільш ефективні для підвищення ефективності функціонування вулично-дорожньої мережі міст. Порівняні 5 варіантів схеми організації руху: 1 - існуючий з наявними на ній проблемами; 2 - запропонований з повною забороною паркування на ряді вулиць; 3 - запропонований з прокладанням дороги між двома вулицями; 4 – запропонований із забороною паркування та прокладанням дороги; 5 – запропонований з частковою забороною стоянки на двох вулицях (лише з одного боку проїзної частини). Аналіз результатів розрахунків довів необхідність комплексного вирішення проблеми шляхом заборони паркування та будівництва нової ділянки дороги, а саме варіант 4. Отримано соціальний ефект, який полягає в скороченні часу руху обраною ділянкою вулично-дорожньої мережі майже на 22 %.
Keywords: організація дорожнього руху; вулично-дорожня мережа; інтенсивність транспортного потоку; моделювання дорожнього руху; паркування; стоянка транспортних засобів; автомобільна дорога