Моделювання напружено-деформованого стану конструкції дорожнього одягу з огляду на сумісну дію вертикального тиску та горизонтальної сили від транспортних засобів - Батракова, А. Г.; Batrakova, Angelika; Дорожко, Є. В.; Dorozhko, Yevhen; Урдзік, С. М.; Urdzik, Sergey; Шелкова, І. С.; Shelkova, Iryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Подано результати досліджень щодо визначення напружено-деформованого стану різних конструкцій дорожнього одягу, що складається з асфальтобетонного покриття на цементобетонній плиті, від дії транспортного навантаження та здійснено їхній аналіз. Наведено результати аналізу літературних даних щодо переваги використання жорсткого дорожнього одягу з порівняння з нежорстким за умов постійного збільшення інтенсивності руху та навантаження від транспортних засобів. Визначення напружено-деформованого стану асфальтобетонних шарів на цементобетонних плитах під дією вертикального тиску від транспортних засобів та горизонтальної сили від тягового зусилля чи гальмування транспортних засобів здійснено за допомогою методу кінцевих елементів. Аналіз результатів моделювання дозволив визначити вплив модулів пружності конструктивних шарів, товщин шарів та умов руху транспортного засобу (величини горизонтальної сили) на закономірності зміни напружено-деформованого стану асфальтобетонного шару на цементобетонній плиті.
Simulation of the stress-deformed state of the structure of road clothing taking into account the combined action of vertical pressure and horizon-tal force from vehicles
Keywords: модуль пружності; напружено-деформований стан; розташування навантаження; цементобетонна плита; асфальтобетонний шар; Asphalt-concrete layer; modulus of elasticity; stressed-strained state; load application point; cement-concrete slab; 625.852; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.106.0.115