Спосіб оптимізації циклу світлофорної сигналізації - Денисенко, Олег Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Спосіб оптимізації циклу світлофорної сигналізації належить до систем регулювання дорожнього руху (ДР) і може бути використаний при розробці агрегатної системи засобів управління ДР. Спосіб базується на конусному покроковому скануванні одночасно трьома вузькоспрямованими лазерними променями інфрачервоного діапазону тимчасово всіх підходів і виходів перехрестя, що дає можливість сформувати вхідні і вихідні межі двох КЗ та забезпечити визначення комплексу вищевказаних параметрів ТП по кожній смузі руху, основні та проміжні такти і цикл СР, залежно від результатів сканування оптимізувати втрачений час у циклі регулювання. Дає можливість одночасного визначення основних параметрів транспортних потоків (ТП): моменту проїзду транспортними засобами (ТЗ) контрольованих зон (КЗ) та перехрестя в цілому, швидкості, прискорення, типу і напрямку руху ТЗ, їх інтенсивності руху по кожній смузі за будь-який проміжок часу, інтервалів руху між ТЗ, а також поточного значення зупинного шляху різного типу ТЗ, тривалості проміжних та основних тактів в кожній фазі і циклі світлофорного регулювання (СР).
Keywords: світлофорна сигналізація; дорожній рух; перехрестя; транспортні потоки