Метод, моделі та інформаційна технологія прийняття рішень про стан технічних об’єктів в умовах нестаціонарних вхідних впливів - Полярус, О. В.; Лебединський, А. В.; Чепусенко, Є. О.; Poliarus, O. V.; Lebedynskyi, A. V.; Сhepusenko, Y. A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
У світі спостерігається значне зростання обсягу вимірювальної інформації на складних та ве-ликих технічних об’єктах, прикладом яких є мостові споруди. Прийняття рішення щодо стану цих об’єктів в умовах нестаціонарних вхідних впливів є складним завданням. У статті запропо-новано здійснювати перехід від одноканальної обробки інформації до багатоканальної. В кож-ному каналі відбувається обробка однієї з мод Гільберта–Хуанга, на які розкладається кожна реалізація нестаціонарного сигналу. Показано, що найчастіше вистачає трьох перших мод роз-кладання, які в більшості випадків створюють стаціонарний процес. Якщо якась мода виявля-ється нестаціонарною, можливе її розкладання по зазначених модах. Кінцеве рішення за ста-тистичними критеріями приймається не за реалізаціями, як це традиційно здійснюється, а за модами Гільберта–Хуанга.
Method, models and information technology of decision making about the state of technical objects under non-stationary input influences
Keywords: вимірювальна інформація; нестаціонарні вхідні впливи; моди Гільберта–Хуанга; прийняття рішення; measuring information; non-stationary input influences; Hilbert-Huang modes; decision making; 005.53:165.412: 53.082.1:624.2/8; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.95.0.229