Оцінка екологічних впливів при проведенні робіт з благоустрою урбанізованих територій - Іванова, Анна Геннадіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Метод дослідження – розрахунковий на основі нормативного документу «Розрахункова інструкція (методика) по інвентаризації викидів забруднюючих речовин дорожньо-будівельними машинами в атмосферне повітря». Роботи з благоустрою населених пунктів є обов’язковими для забезпечення належного рівня їх розвитку та функціонування, одночасно з цим вони проводяться на обмеженій території із застосуванням будівельної техніки у безпосередній близькості до житлових будинків, лікарень, шкіл, та інших об’єктів соціальної інфраструктури в умовах слабкого провітрювання та наявності значної кількості перешкод на шляху розсіювання забруднюючих речовин, що сприяє збільшенню техногенного навантаження на урбоекосистеми. У сформованих умовах проблема охорони навколишнього природного середовища урбанізованих територій при проведенні робіт з благоустрою набуває особливої актуальності, що обґрунтовано її суттєвим впливом на компоненти довкілля, переважно атмосферу.