Методи організації та масштабування контейнеризованих застосунків у хмарних середовищах - Васільєв, Данило Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Дипломна робота присвячена дослідженню методів організації та масштабування контейнеризованих застосунків у хмарних обчислювальних середовищах. Актуальність теми зумовлена стрімким впровадженням контейнеризації та хмарних технологій у ІТ-інфраструктуру сучасних підприємств, що підтверджується прогнозами Gartner про те, що до 2025 року 85% організацій використовуватимуть контейнеризовані середовища в промисловій експлуатації (проти 35% у 2019 році). Мета роботи – аналіз теоретичних основ контейнеризації та хмарних технологій, а також розробка й дослідження методів ефективної організації та масштабування контейнеризованих застосунків у хмарних середовищах. Об’єкт дослідження – контейнеризовані програмні застосунки у хмарних обчислювальних середовищах. Предмет дослідження – методи організації (розгортання, оркестрації) та масштабування контейнеризованих застосунків з використанням хмарних технологій. Методи дослідження. У роботі використано аналітичні методи для огляду літературних джерел і сучасних стандартів у галузі контейнеризації та хмарних обчислень; методи моделювання та експеримент для оцінки масштабованості застосунків (на прикладі Kubernetes-кластера); емпіричні методи спостереження для моніторингу продуктивності системи при різних навантаженнях.
Keywords: контейнер; контейнеризація; docker; HPA; масштабування; оркестрація; метрики; kubernetes; prometheus; INFRASTRUCTURE-AS-A-SERVICE