Порівняльна оцінка систем нічної та денної доставки дрібнопартійних вантажів у міських умовах - Водка, Анастасія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
На підставі проведеного аналізу визначено ефективність доставки дрібнопартійних вантажів у міських умовах мережі у денний та нічний час. В даній роботі запропоновано науково обґрунтовану методику, спрямовану на підвищення ефективності функціонування системи доставки дрібнопартійних вантажів. Згідно з отриманими результатами визначено, що нічна доставка є більш вигідною для підприємства ТОВ «АТБ-Маркет» у порівнянні з денною. Тому, доцільніше, швидше та економніше доставляти дрібні партії вантажу в магазини у нічний час. Таким чином, доставка дрібнопартійних вантажів у нічний час є доцільнішою, швидшою та економічно вигіднішою, оскільки забезпечує скорочення часу доставки в середньому на 0,2 год (6–8 %) на один рейс порівняно з денною доставкою, а також формує економічний ефект близько 140 грн на рейс за рахунок зменшення експлуатаційних витрат та простоїв транспортного засобу.
Keywords: доставка; дрібнопартійні вантажі; економічний ефект; ефективність; денна доставка; маршрутна марежа; нічна доставка; швидкість доставки