Статичний і динамічний коефіцієнт тертя в парах тертя дисково-колодкових гальм - Фідровська, Наталія Миколаївна; Іваненко, Олег Іванович; Баженов, Владислав Олександрович; Нікіпчук, Сергій В’ячеславович; Присяжний, Андрій Володимирович; Fidrovska, Nataliya; Nikipchuk, Serhii; Ivanenko, Oleh; Bazhenov, Vladislav; Prysajniy, Andriy (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Теоретичні та експериментальні дослідження статичного (колишнього спокою) та динамічного коефіцієнтів тертя у фрикційній взаємодії матеріалів ФК-24А – сталь 35ХНЛ проведено на модельному дисково-колодковому гальмі за умови тривалого режиму гальмування. Водночас установлено в діапазоні реальних імпульсних навантажень, що реалізуються під час гальмування в ділянці контакту фрикційної накладки з гальмівним диском, напруженодеформований стан контакту за критерієм мікродеформації в контакті відповідає пружнопластичній властивості. Пружні та пластичні властивості матеріалів виявляються тоді, коли в кожному окремому випадку сумарні напруження перевищують межу плинності або досягають її межі. Із зростанням імпульсної сили нормального притискання накладки колодки до бігової доріжки тертя диска статичний коефіцієнт тертя має тенденцію до збільшення, а зі зростанням статичного коефіцієнта взаємного перекриття kвз.с – тенденцію до зменшення за умови пружно-пластичної властивості матеріалів. У виборі матеріалів пар тертя динамічний коефіцієнт тертя має містить величину статичного коефіцієнта тертя й бути як мінімум на 20 % більшим за розрахункову величину динамічного коефіцієнта тертя. Збільшення статичного та динамічного коефіцієнта тертя в парах тертя дисково-колодкового гальма призводить до зростання пластичної деформації їхніх мікровиступів. Отримані результати можуть бути використані для проєктування дисково-колодкових гальм.
Static and dynamic coefficient of friction in friction pairs of disc-pad brakes
Keywords: дисково-колодкове гальмо; пари тертя; пружні та пластичні деформації; статичний і динамічний коефіцієнти тертя; disk-shoe brake; friction pairs; elastic and plastic deformations; static and dynamic coefficients of friction; 621.4-592; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.99.0.7